De uitdagingen van een Technisch Consultant

Sander van den Hoed is 26 jaar oud en werkzaam als technisch consultant bij Ultimate Software.

In deze blog vertelt hij hoe zijn carrière bij Ultimate Software is begonnen.

Sander heeft een achtergrond in systeembeheer en was, voordat hij bij Ultimate Software aan de slag ging, werkzaam bij KLM. In de eerste jaren van zijn carrière kreeg hij hier erg veel kansen en lag er een wereld voor hem open. Op een gegeven moment ontstonden er veranderingen binnen KLM waarbij diverse werkzaamheden werden opgedeeld en werd zijn eerst zo brede functie steeds kleiner en, in zijn ogen, beperkter.

“Ik wilde meer, en niet minder. Ik wilde mezelf blijven ontwikkelen, maar het groeipad bij KLM nam helaas steeds meer af”.

Via een oud-collega werd hij geattendeerd op Ultimate Software. Hij werd geënthousiasmeerd door de vrijheid, leuke collega’s en persoonlijke groei.

Sander besloot al snel om zich te oriënteren op wat Ultimate Software en hij voor elkaar konden betekenen. Na een tweede gesprek waren ze beiden enthousiast en startte hij als junior technisch consultant bij Ultimate Software.

“Ik werd gekoppeld aan twee senior consultants. Dit vond ik erg prettig. De sfeer was goed en ik zag al direct dat ik nog vele meters kon maken. Zij beschermden mij en lieten me stukje bij beetje grotere uitdagingen ervaren. Voor mijn eigen gevoel kon het wel wat sneller gaan. Ik kon tenslotte altijd op m’n team terugvallen. Hierdoor kreeg ik het gevoel van een prettige en veilige omgeving”.

Als technisch consultant maak je onderdeel uit van een heel team. Het team bij Ultimate Software bestaat uit softwareontwikkelaars, technische- en functionele consultants en senior technisch architecten. Iedereen heeft zijn eigen rol in deze schakel en samen zorgen zij voor het creëren van het gewenste eindproduct voor de klant.

“Dit geeft een goede dynamiek, je werkt nauw samen en het is fijn dat de consultants bij Ultimate Software hun eigen producten zo goed kennen. Dat klinkt heel logisch, maar dat is het vaak niet. Doordat zij de producten zo goed beheersen, begrijpen ze ook de technische specificaties die onze klanten graag willen zien en snappen de relaties daardoor erg goed. Dat werkt effectief.”

 Sander geeft aan dat hij voor zijn eigen gevoel als groentje is begonnen bij Ultimate Software.

“Ik werd direct omringd door mensen met zoveel kennis. Dit heb ik als zeer prettig ervaren waardoor ik gestimuleerd werd en word om het beste uit mezelf naar boven te halen”.

Op de vraag wat Sanders’ functie als technisch consultant nu zo uitdagend maakt, antwoordt hij zonder na te denken:

“We vormen samen een team. Niet alleen met mijn eigen collega’s van Ultimate Software, maar ook met de klant zelf. Dat is een fijne dynamiek. Daardoor hoor je de waardering van de klant. Hands-on en samen bouwend aan de beste oplossing. Ik hou van die manier van werken. Je houdt elkaar scherp”.

Voor Ultimate Software ontwikkelde Sander (samen met het team) een web-applicatie. Hij is hier erg trots op, want het was een van zijn eerste projecten. Vervolgens werd deze applicatie ook gebruikt bij diverse klanten en bouwden zij het vervolgens verder uit naar de behoefte van de klant. Kortom: echt eer van je werk.

Op de vraag wat Sander zou veranderen als hij 1 dag in de schoenen van de directie zou mogen staan, blijft het stil. Lang stil. Uiteindelijk sluit hij af:

“Bij Ultimate Software kun je jezelf zo breed ontwikkelen als jezelf wilt. Ik herleef de vrijheid. En daar geniet ik echt elke dag van”.